A forint mostani gyengülése miatt sokan kérdezitek érdemes-e állampapírt venni? Mihez kezdesz a hozammal, ha azt úgyis elviszi a forint gyengülése? Szeretnék segíteni akkor is, ha nem olvastad el a könyvem. Most megmutatom mit kell erről tudnod, hogyan kell erről gondolkodnod. Megbeszélünk kettő fontos dolgot ezzel kapcsolatban, az egyik az inflációs gyengülés lesz, de elsőként nézzük a kamatfelárat.

.

Ha szeretnéd megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Mi az a kamatfelár?

Említettem már ezt a fogalmat például amikor arról beszéltem érdemes-e Ausztriába vinni a megtakarításod. Elmondtam, hogy a nagyobb kockázat miatt a piac magasabb hozamot vár el.

Tehát ott ül Jürgen, a német bankár, Frankfurtban az irodájában és látja, hogy befektetheti a pénzét német állampapírba, de akkor semmi hozamot nem kap, sőt még fizetnie is kell. Egyébként láthatna pozitív hozamot is, most mindegy. Azt is látja, hogy a magyar állampapírok több százalékkal magasabb kamatot fizetnek. A bolondnak is megéri, vagy nem?

Mi az ő kockázata? Lehet, hogy a forint befektetése 3-4-5 százalékkal magasabb kamatot fizet, de az csak akkor ér valamit, ha közben a forint kevesebbet gyengül mint 3-4-5 százalék. Hiszen a végén neki euro-ban kell elszámolnia. És mivel a forint kockázatosabb, a piacon csak akkor tud az ÁKK állampapírokat eladni, ha ezért a kockázatért cserébe magasabb kamatot, kamatprémiumot fizet.

Hasonlóképp, ha az OTP mondjuk 1 százalékos kamatért cserébe euro-hoz jut, azt nem fogja 2 százalékos hitelként továbbadni Átlag Bélának, mert a végén neki euro-ban kell fizetni és mi van, ha a forint többet gyengül évente, mint 1 százalék?

Ez jelenti azt, hogy a forintnak kamatfelára van. Ebből kettő dolog következik.

.

Mit jelent ez a pénzünkre nézve?

1   Bár a magasabb állampapír kamatokkal nagyjából kompenzálva vagyunk a forint gyengülésével szemben, de azért nincs kolbászból a kerítés. Ha túlságosan jól lennénk kompenzálva a veszélyért, ha túl könnyű pénzt jelentene a magasabb forintkamat, ha ingyen ebéd lenne állampapírt venni, akkor azt a piac már beárazta volna, ezzel megszüntetve az ingyen ebédet. Ezt nagyon jól véssétek az eszetekbe!

És bár okolhatnánk a veszélyért Matolcsy Györgyöt vagy Orbán Viktort, elvégre is Matolcsy György nyomja meg a gombot a kamatszinten, de ezért mégsem ők a hibásak. A fő oka ennek Mario Dragi, az Európai Központi Bank elnöke, ő adja ehhez a fő irányvonalat és az ő negatív kamatpolitikája. Néhány nappal ezelőtt végeztem egy elemzéssel, ami megmagyarázta mihez vezethet ez az egész és az eredmény nem a megtakarítóknak kedvez, főleg nem a devizában megtakarítóknak, ami a 99%.

És ma olyan világot élünk, ahol a kötvények buborékban vannak. Ahol állampapírokkal nem lehet értelmes hozamokat elérni. Ahol marad ez a szitu és erre jöhet a magasabb infláció is a jövőben. Ez ellen nincs egyszerű menekvés. Olyan meg főleg nem, hogy az állam kerget téged, hogy adjál már neki hitelt, mert az nagyon megéri neked! Ott valami nem stimmel…

2   Magyarország részben a külföldiek felé van eladósodva, például nekem is van eurós állampapírom, ezért nem szeretné, hogy nagyon gyengüljön a forint, mert akkor sok forintba kerülne neki fizetni az euró hitelét.

Másrészt viszont igyekszik csökkenteni ezt a részt és minél inkább a magyar lakosság felé eladósodni forintban, mert akkor semmi nem áll útjában, hogy a további forintgyengüléssel serkentse a gazdaságát, ahogy azt egy korábbi videóban elmagyaráztam. Legalább a növekedési hitelprogram jelentését nézd meg, fogod látni miért jó, ha gyengébb a forint.

Ezért minél kevesebb államadósság van külföldi devizában, annál nagyobb a veszélye a forint további gyengülésének. Ez látszik is, hiszen a válság után sok devizahitelt kellett felvennünk, amit szisztematikusan le is építettek az elmúlt 10 évben…

.

És az infláció?

Ezt nem fogom Excel táblában levezetni, mert felesleges. De maradjunk annyiban, hogy kis infláció esetén a prémium állampapír jól véd az infláció ellen. Viszont ahogy egyre nagyobb az infláció, úgy egyre kevésbé. Hiába fizet magasabb kamatot a magasabb infláció mellett, de

  • az inflációt csak késleltetve számolják,
  • az infláció eleve hazudik és kisebb értéket mutat a valóságnál,
  • a bázis, amire a kamatokat kapod változatlan.

Mindez a nagyobb inflációk esetén jobban látható, főleg hiperinfláció esetén. Sarkított példaként a jó láthatóság érdekében tegyük fel, hogy bekövetkezne az utóbbi, és ki is fizetnék a rengeteg kamatot, akkor sem védene meg az infláció ellen, mert a kamatot olyan kis összeg után kapod, ami már semmit nem ér.

.

Hozamgörbe meredeksége???

Haladóknak mutatok két ábrát. Az első a német hozamgörbe:

.

A második pedig a magyar hozamgörbe:

.

Mit lehet ezen észrevenni? Egyrészt külön érdekes, hogy a teljes német görbe negatív tartományban van, de most nem erre szeretnék utalni. Hanem arra, hogy a német görbe nullától 30 évig egyetlen százalékponton belül mozog. A magyar pedig nullától 15 évig két és fél százalékot emelkedik. Tehát sokkal meredekebb a magyar görbe.

Ez mit jelent? Azt jelenti, hogy a piacon csak így eladható. Azt jelenti, hogy a piac szerint magasabb lesz az infláció Magyarországon és Matolcsy nem szeretne kamatot emelni, hogy ezt ellensúlyozza. Matolcsy inkább elfogadja a forint lassú gyengülését a gazdaságélénkítésért cserébe és ahogy már elmondtam fájna a kamatemelés. És ezért a piac magasabb hozamot vár el, ezért meredekebb a magyar hozamgörbe.

.

Összegzés

Ezzel persze nem azt szeretném mondani, hogy ne vegyél állampapírt. Nekem is van. Csak legyünk tisztában a kockázatokkal, ami még ezen túl is van ennél a befektetési eszköznél. És hogy ezt nem arra találták ki, hogy gazdag nyugdíjas éveket alapozhass rá.

Ma nagyon sokan vesznek állampapírt, az állam igyekszik ezt vonzó lehetőségként feltüntetni, te pedig tanulj tovább a befektetések terén, hogy más alternatívákat is betehess a portfóliódba.

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!