Már a 320 forintos euró szintet ostromolja a forint, ilyet már két éve nem láttunk. Mi állhat a háttérben, meddig fog gyengülni a forint? Úgy is kérdezhetném, hogy miért nem szeretne kamatot emelni Matolcsy György?

Az előző epizódban elmagyaráztam mi a jegybank, mi az alapkamat és az hogyan hat a gazdaságra, de most lássunk erre konkrét példát. Már kitalálhattad, hogy bizony a forint árfolyama erősen függ az alapkamattól. Most arról olvashatsz, hogy miért van gyengülő pályán a forint és miért nagyon furcsa MO-n a kamatrendszer! Felsoroltam 6 érvet a forintgyengülés mellett.

Ha mozgalmasabbra vágysz, akár meg is nézheted:

 

1 Kamatviszony Amerika – MO között

Te mit tennél, mint átlagember vagy átlagos befektető? Egyszer ott van egy 2%-ot fizető forint alapú állampapír, mellette pedig ott van egy szintén 2%-ot dollárban fizető amerikai állampapír. Te melyikbe fektetnéd inkább a pénzed? Nyilván jobban jársz, ha ugyanazt a hozamot dollárban kapod, hiszen a forint egy gyengülő deviza. Most éppen nem 2% a két papír kamata, de a trend változása az érdekes. Amerikában már emelkednek a kamatszintek, míg Magyarországon most is nagyon alacsony az alapkamat és ez a héten nem is változott. A befektetők számítanak rá, hogy ez a trend tartós lesz, számítanak rá, hogy például dollárban többet fog érni a pénzük, ezért már most eladják a forintot és dollárban fektetik be azt. Ez az egyik ok amiért a forint gyengül. De miért nem szeretne a magyar jegybank kamatot emelni?

2 Devizahitelek forintosítása

Néhány évvel ezelőtt fontos kormányzati cél volt a devizahitelek forintosítása, az emberek megmentése. A devizahitellel akkoriban az árfolyamkockázat volt a probléma, hiszen a forint gyengült a svájci frankhoz képest. Ezt átkonvertálták forint alapú hitellé. Ennek már nincs árfolyamkockázata, viszont van kamatkockázata! Ezért az politikailag nem lenne jó lépés, ha emelnék a forint kamatterheit, mert akkor is növekedne a hitelesek törlesztője. Rád bízom, hogy ez mennyire befolyásolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntését. De mivel a világ más részein már emelkednek a kamatok, ezért a forintnak kell gyengülnie. Lásd első pont.

3 Növekedési Hitelprogram

/Ha őszinte vagyok, azt ajánlom ezt a részt inkább nézd meg itt!/
Alap esetben egy normális világban (bár mit nevezünk gazdaságilag normálisnak?) adott az alapkamat, a megtakarítók durván ugyanazon a kamatszinten kapnak bankbetétet vagy állampapírt, a bankok pedig hozzácsapnak valamennyit az alapkamathoz és egy magasabb kamatszinten adnak hitelt a vállalkozásoknak.
Magyarországon viszont kitalálták az unortodox gazdaságpolitikát és ebbe a Növekedési Hitelprogramot. Nem célom megítélni a helyességét, csak szeretném neked elmagyarázni miről van szó. Tehát, ebben a modellben is adott az alapkamat, de mi magasabb kamatot fizetünk a megtakarítóknak és alacsonyabb kamatot fizettetünk a vállalkozásokkal. Tehát kamattámogatást adunk a hitelt felvevőknek és a megtakarítóknak is, a megtakarítók magasabb kamatot kapnak a vállalkozásoknak pedig olcsóbb a hitel:

növekedési hitelprogram pénzügyi fitnesz forintromlás

Ez nyilvánvalóan sok pénzbe kerül és csak azért tudjuk megtenni, mert a világban nincs gazdasági válsághelyzet, másrészt pedig az EU tolja be a pénzt az országba. Ennek árát tehát az leginkább EU fizeti, másrészt pedig azok akik nem vesznek fel hitelt és nem tudnak megtakarítani. Ők kimaradnak a jóból, adót viszont fizetnek. Ez nyilván a szegényebb réteg, aminek a pénze így átvándorol a jobb módúak felé.
Ezzel két célja van az ország vezetőségének. Először is serkenti a gazdaságot, mert a magtakarítóknak több pénze lesz és többet is költenek, ez gazdasági fellendüléshez vezet, emiatt több adót fizetünk és ez részben fedezi az egész programot. Másodszor pedig, az ország adóssága egyre inkább forint alapú lesz, mert sok forint állampapírt adunk el magasabb kamatért. Az elmúlt időszakban rengeteg állampapírt adtak el a lakosságnak, amivel könnyű dolguk volt, hiszen ott volt rá az extra kamat.
Mi történne, ha most emelnénk az alapkamatot? A megtakarítóknak még többet kellene fizetni (ezért is szigorítottak a feltételeken), a vállalkozások pedig bajban lennének, mert magasabb lenne a törlesztőjük. Ez hatalmas költséggel járna a költségvetés felé. Ha újabb kamattámogatást adnánk nekik, az megint csak sok-sok pénzbe kerülne. Ki fogja ezt fizetni??? Szóval ezért nem emelünk kamatot, amíg csak lehet, ez viszont szintén a forint gyengüléséhez vezet.

4 Kamatcsere eszközök

A nagyon alacsony kamatok világa nem fenntartható, ezt az MNB is tudja. Érzik, hogy ha a kamatoknak emelkedniük kell, akkor a költségvetés nehéz helyzetbe kerül, hiszen a megtakarítóknak még többet kell fizetni, a hiteleseknek pedig nő a törlesztője. Ezért azt mondják a bankoknak, hogy ha ez az idő eljön akkor ők ne emeljék a törlesztőket, majd az MNB kifizeti a megnövekedett terhet. Az MNB átvállalja a kamatkockázatot, a bankok továbbra is alacsony kamaton finanszírozhatják magukat, a többletköltséget pedig az MNB fizeti. DE! Az MNB pénze a költségvetés pénze, az pedig a miénk, az adófizetők pénze! Tehát lényegében az is fizeti majd ezt a költséget aki nem vett fel hitelt, adót viszont fizet. Ezért sem emelnek még kamatot, ezért is gyengül a forint, viszont valakinek ennek az árát is ki kell fizetni!

5 Export

Ha a magyar cégek exportálnak, például Németországnak adnak el valamit, akkor eurót kapnak cserébe a németektől. Ha gyengül a forint, akkor a magyar cégek átszámolva egyre több forinthoz jutnak, tehát ez is felfogható egyfajta támogatásként. Ha 330 forintot kapnak egy euróért könnyebben fizetnek bért, mint ha 300 forintot kapnának. Bizonyos korlátok között ezért a forint gyengülése serkenti az export orientált cégeket, ami jó a gazdaságnak. Viszont ettől is gyengül a forint.

6 Államadósság

Azért GDP arányosan valóban sikerült egy icipicit csökkenteni az államadósságot, de ez az összeg mégis folyamatosan növekszik. Ha növekedne a kamatszint, akkor bizony az államadósság terhe is növekedne, megint csak egy olyan dolog amit nem szeretnénk, hiszen a költségvetésnek kellene megfizetni. Emiatt is gyengül a forint.
Az most jobb eset, hogy az államadósság leginkább forint alapú, hiszen mindenki forintos állampapírt vett az elmúlt 5 évben. Ez nem is volt nehéz, hiszen ott volt rá a kamattámogatás…

 

Röviden így lehetne összefoglalni a témát. Remélem sikerült egy kicsit a dolgok mögé nézni, sikerült megértened hogyan hat az alapkamat a gazdaságra és most a forint árfolyamára. Ha megnézed az esti híradót és az alapkamatról van benne szó, jobban fogod érteni mi történik. Erre a témára még visszatérünk, hiszen az állampapírok szorosan ide kapcsolódnak.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Iratkozz fel a hírlevelemre (ritkán küldök levelet, akkor is a te érdekedben) és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, érdekességekre is kíváncsi vagy a befektetésekkel kapcsolatban, akkor kövesd a Facebook oldalam!

 

Kötvény és állampapír iskola

  • Az első cikkben és videóban megbeszéltük mi a jegybank alapkamat és hogyan hat a gazdaságra.
  • A második cikkben és videóban megmutattam miért gyengül a forint és miért furcsa a kamatrendszer Magyarországon. Mi a kapcsolat a kamatok és a deviza árfolyama között?
  • A harmadik cikkben és videóban elmagyaráztam a lehetetlen szentháromságot és azt, hogy Soros György erre alapozva hogyan spekulált az angol jegybank ellen. Hogy lehetne erősíteni a forintot úgy, hogy a kamatokat alacsonyan tartjuk és ez mibe kerülne?
  • A negyedik cikkből és videóból megtudhattad mi a kötvény, milyen előnyei vannak és egy kockázatáról is szó esett.
  • Az ötödik cikkben és videóban arról tanulhattál, hogy mi a különbség kamat és hozam közt, illetve hogy az állampapíroknak van kamatkockázata.
  • A hatodik cikkben és videóban megmutattam mi a kötvény árfolyama, a fogalmakat a Webkincstárból, mint nettó és bruttó árfolyam, felhalmozott kamat. Láthattad hogyan kell kiszámolni ezeket.
  • A hetedik cikkben és videóban pedig a kötvények átlagidejéről volt szó. Haladók még a kiszámolását és láthatták.
  • A nyolcadik cikkben és videóban elmagyaráztam hogyan függ a kötvények árfolyama a kamatváltozástól és az idő múlásától, az átlagidőtől. Mennyire veszélyes egy állampapír?

 

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!