Látom igény van arra, hogy beszéljek a kötvényekről és állampapírokról, ennek a sorozatnak az első alapozó állomása a jegybanki alapkamatról szól. Mit kell erről tudnia egy átlagos, kisgyerekes anyukának is, leegyszerűsítve? Közben pedig a forint is gyengült, úgyhogy holnap megbeszéljük mi áll ennek hátterében és mire lehet számítani.

 

3 alapfogalom

Minden országnak szüksége van arra, hogy átgondolja mennyi pénz legyen a gazdaságban, érdemes-e növelni, vagy csökkenteni az inflációt, könnyű legyen-e hitelt felvenni, vagy sem, több-, vagy kevesebb pénz áramoljon a gazdaságba. Ezt nevezzük monetáris politikának.

Ennek végrehajtása nagyobb részt a központi bank, vagy jegybankon feladata. A jegybank egy teljesen más típusú bank, mint aminek a reklámját a tévében látod. Ide nem tud Átlag Béla besétálni és bankbetétbe fektetni. A jegybank az állam tulajdona és elvileg kormányzástól függetlenül működik. A jegybank képes pénzt nyomtatni és kamatokon keresztül befolyásolni a gazdaság állapotát.

A gazdaságot befolyásoló fegyver pedig legfőképp az alapkamat. Ez egy irányadó kamatszint amit a jegybank határoz meg és lényegében ennyi kamatot fizet a többi kereskedelmi banknak. Hiszen a kereskedelmi bankok a pénzük egy részét a jegybanknál tartják és ezért kamatot kapnak. Azt, hogy te mennyi kamatot fizetsz a vállalkozásod hitelére vagy a lakáshiteledre, azt is az alapkamathoz viszonyítják.

 

Így hat a gazdaságra

Ha csökken az alapkamat, akkor könnyebb lesz hitelt felvenni, mert kevesebb kamatot kell fizetni, olcsóbb lesz a hitel. Ha könnyebb hitelt felvenni, akkor a háztartások és a vállalkozások könnyebben növekedhetnek. Ezzel párhuzamosan a bankbetét is kevesebbet kamatozik, az állampapír is kevesebb kamatot fizet, tehát az emberek inkább más eszközbe fektetnek, például nagyobb eséllyel indítanak vállalkozást, részvényeket vagy ingatlant vesznek. Ha viszont az embereknek több pénze van, többet is vásárolnak, ez viszont idővel az árak növekedéséhez vezet, növekszik az infláció.

Amikor a monetáris politikai testület, a monetáris tanács úgy látja, hogy már elég magas az infláció, már nem kívánatos tovább növelni, akkor a fellendülést kicsit visszafogják a kamatok növelésével. Ha növekednek a kamatok, akkor a hitel többe kerül, az emberke visszavesznek a költekezésből.

Magyarországon most éppen alacsony a kamatszint, hasonlóan a világ többi részéhez, viszont a világban vélhetően elindult a kamatok növekedése, egy ilyen időszak elé nézünk. Hogy ez mivel jár, arról a sorozat egy más részében olvashatsz.

Nagyon röviden és egyszerűen így lehetne összefoglalni mi az alapkamat és hogyan hat a gazdaságra. A következő részben megbeszéljük, hogy miért gyengül most a forint és hogyan hat az alapkamat a forint árfolyamára! A fentiekre valódi példákat is látni fogsz.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre (ritkán foglak zargatni, akkor is a te érdekedben) és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, érdekességekre is kíváncsi vagy a befektetésekkel kapcsolatban, akkor kövesd a Facebook oldalam!

 

Kötvény és állampapír iskola

  • Az első cikkben és videóban megbeszéltük mi a jegybank alapkamat és hogyan hat a gazdaságra.
  • A második cikkben és videóban megmutattam miért gyengül a forint és miért furcsa a kamatrendszer Magyarországon. Mi a kapcsolat a kamatok és a deviza árfolyama között?
  • A harmadik cikkben és videóban elmagyaráztam a lehetetlen szentháromságot és azt, hogy Soros György erre alapozva hogyan spekulált az angol jegybank ellen. Hogy lehetne erősíteni a forintot úgy, hogy a kamatokat alacsonyan tartjuk és ez mibe kerülne?
  • A negyedik cikkből és videóból megtudhattad mi a kötvény, milyen előnyei vannak és egy kockázatáról is szó esett.
  • Az ötödik cikkben és videóban arról tanulhattál, hogy mi a különbség kamat és hozam közt, illetve hogy az állampapíroknak van kamatkockázata.
  • A hatodik cikkben és videóban megmutattam mi a kötvény árfolyama, a fogalmakat a Webkincstárból, mint nettó és bruttó árfolyam, felhalmozott kamat. Láthattad hogyan kell kiszámolni ezeket.
  • A hetedik cikkben és videóban pedig a kötvények átlagidejéről volt szó. Haladók még a kiszámolását és láthatták.
  • A nyolcadik cikkben és videóban elmagyaráztam hogyan függ a kötvények árfolyama a kamatváltozástól és az idő múlásától, az átlagidőtől. Mennyire veszélyes egy állampapír?

 

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!