Az előző cikkben és videóban megmutattam hogyan lehetséges külföldi szolgáltatónál TBSZ számlát nyitni, ehhez kaptam eddig 12 kérdést tőletek, ami másokat is érdekelhet. Ezeket nézzük most át és ezen a felületen is válaszolok rájuk. Vártam ezzel a cikkel, amíg az utolsó kérdésre válaszolt nekem a NAV.

Frissítés 2020 január 17: A NAV új levelének értelmében nem lehet külföldön TBSZ számlát nyitni.

(A külföldi TBSZ részleteit a fenti linkeken nézd meg és természetesen azóta sem lettem NAV munkatárs, tehát ne kizárólag ez alapján intézd az adóügyeidet… Emellett érdemes tudni, ide is leírom, hogy a külföldi TBSZ jogi gyerekbetegségein most dolgoznak. Ez tőlem teljesen független és egyenlőre nekem sem válaszolnak. Amint megtudok valamit szólok, de addig is javaslom a külföldi TBSZ szándékot még számlanyitás előtt egyeztesd a NAV-val. Kérdezd meg lehetséges-e és hogyan, hiszen te felelsz az adóügyeidért.)

Egy jó hírrel kezdem, nagyon kellemes volt látni mennyien néztétek meg a videót és ilyen visszajelzéseket olvasni tőletek:

Zseniális! Felhívtam a NAV-ot és megerősítették, hogy lehetséges külföldi számlát TBSZ-ként kezelni.

Vagy:

Sikerült, elfogadták, köszönöm még egyszer a választ.

De most lássuk a kérdéseiteket:

Egy korlátozást érzek ebben az esetben: mivel a gyűjtőéven kívül nem lehet befizetni a TBSZ-re, nagy eséllyel a külföldi szolgáltatónál csak egy TBSZ-nek megfelelő szlát lehet nyitni, és arra befizetést is csak az első évben lehet teljesíteni. Utána se ki-, se befizetni nem lehet. (Ha csak a külföldi szolgáltatónál nem lehet „alszámlákat” nyitni, évente) Erre mindenképpen figyelni kell, mert az ugyanarra a számlára történő 2.évi befizetéssel megszűnik a TBSZ (mivel TBSZ-nél ilyet nem lehet csinálni)

Igazad van. Amiről írtál, azzal ugyan az a helyzet mint egy magyar TBSZ számla esetén. Egy szolgáltatónál (legyen az magyar vagy külföldi) évente csak egyet lehet nyitni, de annak semmi akadálya hogy évente új alszámlát nyiss. Nézz utána, hogy a külföldi brókerednél van-e erre lehetőség. Ezenkívül évente nyithatsz több szolgáltatónál is egyet-egyet, ha ahhoz van kedved.

Tudja valaki, hogy az Interactive Brokers nyit-e alszámlát?

Igen, minden évben nyithatsz alszámlát, de számlavezetési díjat mindegyik után fizetni kell. Ez a helyzet az IB-vel…

Még az lenne a kérdésem, hogy pontosan milyen e-mail címre küldted el a dokumentumokat, mert nekem nem sikerült olyan e-mail kideríteni ahova mellékleteket is tudtam volna küldeni? Köszi!

Szia, felmentem a NAV honlapjára -> Igazgatóságok -> megkeresed a te megyédet, rákattintasz és ott lesz email cím is. Na jó, Fejér megyénél van. Hogy mi érkezik meg a csatolmányból azt nem tudom :), de számomra is fontos volt mert én így könnyen megtalálom később. Sok sikert és kérlek azért nézz utána magad is, mert a szabályok változhatnak közben.

Még egy kérdés, bár ez gondolom majd 5 év múlva lesz igaszán fontos, mégpedig, mi van ha 5 év múlva nem akarom a számlámon lévő összes befektetést eladni, megszüntetni a TBSZ státuszukat, hanem tovább szeretném vinni a befektetéseimet, lesz/van lehetőség áttranszferálni a befektetéseimet egy új TBSZ számlára?

Szia! Hasonlóan ahogy a magyar esetben is: nyilatkozol arról a lejárat előtt, hogy tovább szeretnéd vinni a számlát, az adatokat elküldöd a NAV-nak, X összeget ki is vehetsz és a TBSZ továbbvitele új nyitásnak számít. Erre még nem volt gyakorlat, de elvileg így kell lennie, ha addig nem változtatnak rajta 🙂 Lesz erről még videó… Ha más téma is eszedbe jut, csak szólj!

A videó alatti egyik válaszban írod, hogy csak az első befizetést kell bejelenteni, utána hónapokkal később tolhatsz be 100 millát, stb. Nekem ez nem tűnik logikusnak, hiszen ebben az esetben, ha egyszer majd 5-10-20 év múlva visszautalod a 100+ millát akkor mit mondasz a NAV-nak vagyonosodási vizsgálatkor, hogy miből van? Ha mondjuk valaki havonta fizetget be a gyűjtőévben, azt szerintem se kell minden alkalommal jelezni, de év végén egy szumma gyűjtőév befizetés azért kellene, nem?

Nem értem mi a probléma a 100 millával. Az lenne a baj, hogy egyszer csak lesz 120 milliód vagy 200 milliód? Ezért mondtam, hogy nézzük meg mire gondolt a költő. Ha már elkezdted a TBSZ-t és végül adómentes lesz a nyereséged, a NAV-nak mindegy, hogy 20 millió nyeresége volt adómentes vagy 100 millióé… Te le vagy fedve, bejelentetted hogy adómentességre hajtasz. Ha később megkérdezik meg tudod mutatni, hogy valóban adómentes volt a nyereség. Lehet ott 1 milliárd is, te követted a szabályokat. Ha kellene nekik egy összegzés a gyűjtőévről, akkor kellene a későbbi 5 év összegzője is, de mivel nem kell adót fizetni, így bevallani sem kell. Amire szerintem te gondolsz az az, hogy honnan volt eleve 100 milliód hogy elkezdjed a TBSZ-t. De az már nem ennek a TBSZ-nek a kérdése. A TBSZ csak a lekötött összeg nyereségének adómentességéről szól, nem a lekötött összeg adómentességéről. Hogy honnan van 100 milliód, hogy berakd TBSZ-re a te dolgod, nem arról írtam.

Nekem az osztalékok adózásával kapcsolatban lenne kérdésem. Nyitok egy számlát az IB-nél, amit itthon bejelentek a NAV-nak, hogy TBSZ. Az IB utalgatja nekem az osztalékokat 5 éven keresztül és szépen levonja belőle a 15% USA adót. 5 év múlva, mivel a TBSZ adómentes, én ezeket a levonásokat visszaigényelhetem a NAV-tól mondjuk? Vagy van esetleg iz IB-nél olyan lehetőség, hogy azt mondom nekik , hogy „please” ne vonjátok tőlem az 15% mert Magyarországon ezt nem kell majd megfizetnem?

Szia! Sajnos annak a 15%-nak búcsút mondhatunk, mert nem vagyunk amerikaiak. Sőt, örüljünk, hogy nem 30% az. Tehát az a pénz el sem jut Európába, nem lehet a NAV-tól sem visszaigényelni. Ha neked mégis sikerülne hozzájutni, ne tartsd magadban hogy csináltad!

Tegyük fel, már létezik egy külföldi értékpapír számla, amin vannak eszközök (pl ETF-ek). 2018 tól ezt TBSZ-ként szeretném kezelni. A 30 napos bejelentési időn belül a NAV-nak hogyan kell jelzem a befektetések értékét? Aktuális árfolyamon? Mivel ezek nem új befektetések, a banki kimutatásban a bekerülési érték korábbi állapotot jelez. Hogyan adózom le a 15% a korábbi nyereségre, ami az előtt keletkezett, hogy TBSZ-é lett “kinevezve” a számla? Mivel a befektetés nem kerül eladásra, árfolyamnyereséget hogyan kell számolni? Erre vonatkozó adót gondolom a 2017 es bevallásban szerepeltetni kellene…

Az adminisztrációt leszámítva (neked kell jelezni hogy TBSZ számlát nyitsz, elrakod az éves bizonylatokat, ha idő előtt hozzányúlsz a számlához és emiatt adót kell fizetned azt neked kell bevallani) minden ugyan az mintha magyar számlát nyitnál: Csak pénzt vagy pénzügyi eszközöket lehet befizetni és új számlát kell nyitni. Nincs kivétel otthon sem, részvényt, ETF-et nem transzferálhatsz oda és nem mondhatod, hogy a számládat 2019-től TBSZ-ként szeretnéd kezelni. Nyiss új alszámlát, add el az ETF-et és vedd meg újra az új alszámlán, miután bejelentetted a számlát a NAV-nak! Az a lényeg hogy az ETF árfolyamnyeresége már a TBSZ számlán keletkezzen, másképp fogalmazva az adóalap azon a számlán legyen nyomon követhető (aztán ha tartod 5 évig a számlát akkor nem kell adót fizetned és be sem kell vallanod a nyereséget). Szóval úgy adózod le a 15%-ot az addigi nyereségre, hogy az a nyereség létre fog jönni, mert eladod az ETF-et, most még nem a TBSZ számlán. Bevallani pedig az odautalás napjának megfelelő forintosított értéket vallanám be, hiszen ezt az összeget fogod lekötni, ezzel indul a számlatörténet. Aztán,hogy utána merre megy annak árfolyama az már mindegy a NAV-nak és egy másik történet. Örülök ha segíthettem, remélem tudok később is!

A gyűjtőévben csak az első befizetésről kell értesítenem a NAV-ot? Tehát ha pl. januárban betolok 25 ezer Ft-ot, akkor csak erről kell nekik írnom, és utána év végéig szépen feltolhatom az összeget akár 100 millióra is, külön értesítésük nélkül?

Megkérdezheted a NAV-ot is, de igen. Mivel a nyitást 30 napon belül be kell jelentened, ez esetben februárban, mondjuk júliusban betolhatod a 100 milliót. Semmi gond, ez még gyűjtőév. Ugye az a lényeg, hogy a külföldi bróker nem adatszolgáltatásra kötelezett, ezért neked kell bejelenteni hogy TBSZ számlát nyitottál, ha szükséges akkor neked kell tudni megmutatni az éves bizonylatokat, de onnantól számukra mindegy, hogy a bróker helyileg hol van és mindegy, hogy honnan nem kell adót fizetned. Ha idő előtt hozzányúlsz és emiatt mégis adót kell fizetned, akkor azt bevallod a bevallásodban. Egyébként pedig nem kell bevallani semmit mert nincs miután adózni, 1 millió vagy 100 millió nyeresége után az mindegy. Ja, azon túl hogy neked kell adminisztrálni a szabályok ugyanazok, a magyar számlád is lehet 100 milliós…

Lehetséges külföldi szolgáltatónál évente egy-egy új alszámlát nyitni az itthoni TBSZ mintájára?

Igen, lehetséges, persze ha ez a lehetőség adott annál a szolgáltatónál. Ez saját üzletpolitika függvénye. Ha így teszel, a NAV-nak megfelelő kell legyen. Az is lehetséges, hogy egy évben több brókernél nyitsz TBSZ számlát, mindegyiknél egyet-egyet. Mondjuk idén nyithatsz egyet itthon is és egyet Angliában is.

Operatíve hogyan megy a jelzés a NAV felé, hogy akkor ez most egy TBSZ lesz?

Felmész a NAV honlapjára és megkeresed a lakóhelyed szerinti igazgatóságot. Aztán nekik juttatod el amit kell. Persze még időben, első odautalás után!

Nekem van még pár nyitott kérdésem IB kapcsán: Ha mondjuk joint accountot nyitok, akkor a NAV felé a felek 50-50%-ban mindketten jelentenek?

Ezt megnéztem a mi új esetünkben is és az IB-nél így néz ki a dolog:

Interactive brokers külföldi TBSZ pénzügyi fitnesz

Van az Account Settings –> Profile oldal, ahol fogod látni, hogy egyikőtök az első(dleges) számlatulajdonos (first holder), míg a másik fél a másod(lagos) (second holder). Belépsz és meg kell tudnod találni. A NAV erről úgy gondolkodik, hogy meg kell nézni ki a valódi számlatulajdonos. Üzletpolitikától függően:

  • vagy te vagy a tulajdonos és a second holder csak jogokkal bír,
  • vagy mindketten tulajdonosok vagytok.

Egyébként a második verzió vonatkozik rátok, ez 99%. Úgy derül ki ki a tulajdonos, a NAV is azt fogja nézni, hogy ki szerepel a szolgáltató igazolásán. Tehát, lekérsz egy havi vagy éves activity statement-et és a nevednél valószínűleg mindkettőtök neve ott lesz, tehát mindketten tulajdonosok vagytok. Itt jön egy bonyolultnak tűnő szöveg a NAV-tól: „Amennyiben a TBSZ számlának mindkét fél tulajdonosa, abban az esetben a már hivatkozott Szja tv. 4. § (6) bekezdésben foglalt közös tulajdonra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, miszerint közös tulajdon esetén – a tulajdonosok eltérő rendelkezése, vagy tulajdoni korlátozások hiányában – a törvényben meghatározott jogcímen kapott jövedelem után a magánszemélyt tulajdoni hányada arányában terheli adókötelezettség. Házassági vagyonközösség fennállása alatt – az előzőekben említett jogcímeket kivéve – minden más jövedelem után azt a magánszemélyt terheli adókötelezettség, aki a jövedelemszerzés jogcímének jogosultja.”

Ezért aztán akkor jártok legjobban,

  • ha végig viszitek a számlát és nem lesz adófizetési kötelezettség,
  • vagy csak sima számlát nyitsz (nem joint account-ot),
  • vagy felezitek az adófizetést és mindkettőtök bevallja, mindkettőtök adminisztrálja a dolgot.

Ha külföldi TBSZ-ként szeretném bejelenteni a számlámat, akkor elvileg csatolnom kell a számla szerződését. Mit tehetek, ha az adott szolgáltatónál nem tudok ilyen szerződést letölteni? A rendszerben nincs ilyen lehetőség.

A NAV álláspontja szerint a „szerződést nem kell a bejelentés során csatolni, azonban egy esetleges ellenőrzés során ez a dokumentum támasztja alá az Szja tv. 67/B. §-ának alkalmazását.” Kérd meg a szolgáltatót, hogy igazolja a számládat és tegyél meg mindent ennek érdekében. Egyébként kell, hogy legyen megoldás és én úgy gondolom, hogy önmagában a szolgáltató által kiállított igazolások is bizonyító erejűek.

Remélem sikerült segíteni a válaszokkal, ha van még valamilyen kérdésed, írd meg nekem vagy a NAV-nak nyugodtan!

Ha tetszett ez a cikk, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!