Ebben a cikkben megnézzük, milyen hatása van az emelkedő kamatkörnyezetnek és hogyan gyűrűzik át a gazdaság más ágaira is. Egy öt részes sorozat első részét olvashatod most, ezzel szeretném lezárni a kötvény és állampapír iskolát. Szerettem volna, ha ez kicsit más lesz, ha különlegesebb lesz, egy új videó koncepció fogalmazódott meg bennem, ez egy pilot rész, még bőven van mit változtatni rajta.

 

Ha szeretnéd, nézd meg videós formában, itt bővebben kifejtem a gondolataimat:

 

A világban elindult a kamatszintek emelkedése. Miért fél most mindenki a kamatemeléstől? Ez rossz a gazdaságnak?

Ugye ezt a kérdést több szempontból is meg lehet vizsgálni. Az első, hogy milyen trendről is van szó? Hoztam is erről egy ábrát.

FED kamatok Pénzügyi Fitnesz

 

Az világosan látszik, hogy a kamatszintek csökkenése több évtizedes trend, durván 40 éve csökkennek a kamatszintek. Durván a 80-as évek elejéig növekedtek, azóta csökkenő trendben vannak. Az utóbbi évtizedben már káros mértékben csökkentek és ez a trend fordul meg. Újra normalizálódik a helyzet.

 

És ez mivel jár együtt?

Először is a deviza árfolyamokra van hatással. Ha Amerikában emelkednek a kamatok, akkor miért venne bárki eszközöket veszélyesebb országokban, mint Törökország vagy Magyarország? Emiatt aztán ezekben az országokban gyengül a helyi deviza, mert megfordul a tőke áramlása. Minél nagyobb a kamatkülönbség, annál erősebb a gyengülés. Ezért előbb utóbb ezek az országok is rákényszerülnek, hogy kamatot emeljenek. Viszont ez ördögi kör, hiszen az adósságuk visszafizetése is drágább lesz. Nem véletlen mondta erre Zsiday, hogy a kamatszint az új svájci frank. Megszenvedik ezt a feltörekvő országok, ők jutnak először erre a sorsra, ahogy az az alábbi ábrából is látszik.

emerging markets ETF feltörekvő piacok Pénzügyi Fitnesz

 

Dollárban mérve ez a piac egyre kevesebbet ér, nem beszélve a következő szempontról.

A másik szempont az ingatlanárak. Mivel olcsó volt a hitel az alacsony kamatok miatt, mindenki más eszközöket keresett, részben ez fűtötte az ingatlanpiacot is. Viszont most drágább lesz a hitel, drágább lesz azt visszafizetni is. Szóval lesznek akik idővel nem tudják visszafizetni a hitelt. Idővel ez rányomhatja a bélyegét az ingatlanárakra is. És mivel kevesebb lakás fogy, kevesebb bútor kell, kevesebb festék kell, kevesebb tégla kell, szóval ez átgyűrűzik a gazdaság más területeire is. Megjegyzem eddig viszont segített.

Így jutunk el odáig, hogy a cégeknek sem kedvező és ugye nekik is drágább lesz hitelt felvenni és visszafizetni. Erről is hoztam egy ábrát.

cégek adóssága GDP arányában Pénzügyi Fitnesz

 

Mára eljutottunk odáig, hogy a vállalatok adósságállománya meghaladta azt a szintet, ami ezelőtt mindig hozzájárult egy pénzügyi válsághoz. Egyszerűen az olcsó hiteleket szívták magukba a cégek, most viszont el kell kezdeni fizetni és egyre drágul ennek ára. Attól függően, hogy milyen a piaci hangulat, milyen gyors a kamatok emelkedése, ez most is kiválthat egy válságot, egy sor másik indok miatt.

 

A történet innen folytatódik….

Ha tetszett ez a cikk vagy videó, kérlek oszd meg másokkal is! Ha nekem szeretnél segíteni, iratkozz fel a hírlevelemre (ritkán kapsz tőlem levelet, akkor is a te érdekedben) és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam! Annak is örülnék, ha megosztanád a véleményed alul!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!