Ebben a cikkben elmagyarázom, hogy egy kötvény hogyan reagál a kamatszint változására, honnan tudhatod mennyire veszélyes ez az árfolyamra, hogyan kapcsolódik ehhez az átlagidő? Hogyan változik egy kötvényalap árfolyama, ha múlik az idő vagy változik a kamatkörnyezet???

Ha csak most találtál rá a Pénzügyi Fitneszre, akkor kérlek görgess a cikk végére, ott megtalálod a kötvény és állampapír iskola korábbi részeit, javaslom nézd meg előbb azokat!

 

Inkább megnéznéd ezt a cikket olvasás helyett? Semmi akadálya:

 

Először hadd válaszoljak röviden három nézői kérdésre

 • Miért veszi meg Béla a kötvényemet ugyanolyan hozammal, mint az állampapír (erre a cikkre alapozva)? A valóságban nem akkora árat fizet érte Béla, mint amit kiszámoltunk, az egyszerűsített példa volt és eltekintett például a kockázatoktól is. Ennek is megvan a másodpiaca, ahol kialakul az ára.
 • Miért változik a kötvények kamata, ha az alapkamat változatlan marad (erre a cikkre alapozva)? Röviden a kereslet-kínálat miatt. Ha a hangulat romlik de az államnak pénzre van szüksége, akkor magasabb kamatot kell adnia a kötvényekre, így jártunk 2012 januárjában. Ha kedvező a hangulat és egyébként is sokan szeretnék megvenni a kötvényeinket, akkor akár negatív reálhozammal is el lehet adni a kötvényeket, így jártunk 2017-ben vagy 2018-elején.
 • Mindenki hülye aki friss kötvényt vesz, amikor meg lehet venni korábbi kötvényeket kétszer akkora kamattal? Ezt nem értette az egyik nézőm. Van egy videó a Youtube-on ahol az állampapírok titkairól van szó és ez az egyik titok. Mivel az állampapírt nem kötelező lejáratig tartani, ezért vehetsz olyan állampapírt is aminek kétszer akkora a kamata. Én senkit nem szeretnék megbántani, de ez valóban félrevezető és aki ilyet mond, talán nem látja át eléggé ez a befektetési formát, bár nyilván én is hibázhatok. Ugyanis önmagában igaz, vehetsz kétszeres kamatú állampapírt, de ezért természetesen többet is kell fizetni, tehát a hozamod nem lesz kétszer akkora, hanem hasonló a jelenlegi hozamszinthez.

 

 

Hogyan változik a kötvények árfolyama?

Egy ábrával kezdenék, amin látod hogyan változik a kötvények hozama az árfolyam függvényében. Látod, hogy ha az árfolyam növekszik, ha egyre drágábban veszel meg egy kötvényt, akkor a hozamod egyre kisebb lesz. Hiszen a kötvény ugyanannyi kamatot fizet, de te egyre többet fizetsz érte. (Ezeket a képeket a videóból másoltam.)

árfolyam változása grafikon pénzügyi fitnesz

 

A kamatváltozás hatása

Végre eljutottunk odáig, hogyan módosul a kötvény árfolyama a kamatszint változásával és az idő múlásával. Ez azért fontos, mert ha kötvényalapot veszel, akkor a kötvényalap árfolyama ezektől függ leginkább. Ha valakivel, hidd el, velem megutáltatták a matematikát az egyetemen, de van egy egyszerű képlet ami leírja ezt a függő viszont. Ne aggódj, nem viszem túlzásba 🙂 Egy képletet szeretnék megmutatni, de ez sem teljes képlet, hiszen az érthetőség fontosabb, mint az abszolút pontosság.

állampapír árfolyam változása képlet pénzügyi fitnesz

 

Amint látod, az árfolyam változása fordítottan arányos a kamatszint változásával, a negatív előjel miatt. Tehát, ahogy megbeszéltük: ha növekszik a kamatszint, akkor a kötvények árfolyama csökken. Azért, mert a friss kötvények már magasabb kamatot fizetnek, mint a te régebbi kötvényed. Ebben a korábbi cikkben azt az esetet vázoltam fel, amikor a kamatszint csökken, te eladnád a kötvényedet Bélának és a hozamod nagyobb lett. Azért mert az árfolyam növekedett.

Természetesen minél nagyobb a kamatszint változása, a kötvények árfolyama annál inkább csökken, és fordítva.

 

Az idő hatása

Látod a fenti képletben a „DUR” rövidítést is. Ez a duráció, vagy átlagidő, amiről az előző részben volt szó. Ott megbeszéltük, hogy mit jelent a kötvény átlagideje és mikor növekszik vagy csökken az átlagidő. Most végre megbeszéljük, hogy ez miért fontos!

Azért fontos, mert minél nagyobb az átlagidő, annál érzékenyebben reagál a kötvény árfolyama a kamatszint változására. Tehát minél nagyobb az átlagidő, annál inkább csökken a kötvény vagy kötvényalap árfolyama.

Azért van ez így, mert minél messzebb van egy kifizetés, annál nagyobb a bizonytalanság a jövővel kapcsolatban. Hosszabb idő alatt nagyobb változások is lehetnek, ezért változik jobban egy kötvény árfolyama, ha nagyobb az átlagideje.

Van erre egy hüvelykujj szabály, ez azt mondja ki, hogy ha 1 százalékot változik a kamatszint, akkor a kötvények árfolyama durván az átlagidőnek megfelelő százalékkal módosul. Tehát ha a kamatszint 2 százalékot emelkedik és az átlagidő 5 év, akkor a kötvény árfolyama durván 10 százalékot esik. Itt látod ezt táblázatos formában.

állampapír árfolyam változása átlagidő függvényében pénzügyi fitnesz

 

 

Ha pontosítani szeretnénk, akkor azt a (DUR / 1+r) tagot nézzük, tehát az átlagidőt elosztjuk az 1+kamattal. Ezt hívjuk módosított átlagidőnek és más néven kamatláb-érzékenységnek. Minden százalék kamatszint változás egy módosított átlagidőnek megfelelő százalékkal változtatja meg a kötvény árfolyamát. Valójában a módosított átlagidő más néven a kötvény kamatváltozás érzékenysége.

Tehát mennyivel változik a kötvényünk árfolyama, ha a kamatszint 3%-kal emelkedik, a kötvény 10%-ot kamatozik és 8 év az átlagideje? Akkor 8 / 1+0.1 = 7.3, 7.3%-ot esik százalékonként, tehát 3% kamatemelés után durván 22%-ot esik az értéke. Még most is úgy gondolod, hogy a kötvények nem veszélyesek?

 

A kötvények mégis marha veszélyesek

Tehát röviden összefoglalva, ha állampapírt vennél, akkor a 3 éves futamidejű alacsonyabb kamatot fizet, mint az 5 éves futamidejű papír. Persze, hiszen ha hosszabb időre adod oda a pénzed, magasabb a kockázat, cserében magasabb kamatot kapsz.

Most már azt is ki tudod számolni, hogy az 5 éves papírnak mennyi az átlagideje. Ha az inflációt állandónak tekintjük, akkor mondjuk az 5 éves papír átlagideje nagyjából 4,5 év. Tehát, ha a kamatszint emelkedik néhány százalékkal, akkor 9-18%-ot esik az értéke. Hiába fizet évente 3,8% kamatot, pár év múlva lehet, hogy a kamatszint magasabb lesz és veszítesz az árfolyammal ha eladod, vagy ha kötvényalapban van a pénzed. Szóval, hiába magasabb a hosszabb lejáratú papír kamata, de a kamatszint változására is érzékenyebb.

Csak az a kérdés ezek után, hogy a jövőben csökkennek vagy növekednek-e a kamatok? Mivel a világon mindenhol szinte nullában van a kamatszint és már beszéltem róla, hogy elindult a kamatszintek növekedése, ezért várhatóan azt mondhatjuk, hogy növekedni fognak. Nincs kristálygömböm, de erre lehet számítani józan paraszti ésszel.

 

És akkor mit lehet tenni?

Azt hiszem, hogy mára elég információval tömtem a fejeket, úgyhogy a következő cikkekben és videókban elmesélem milyen stratégiákat lehet követni ebben az esetben, még egyszer összefoglalom mi a kötvények helyzete most, mivel kell még számolnod, ha mostanában kötvényt veszel? Tényleg össze fog állni a teljes kötvény puzzle! 🙂

 

Kötvény és állampapír iskola

 • Az első cikkben és videóban megbeszéltük mi a jegybank alapkamat és hogyan hat a gazdaságra.
 • A második cikkben és videóban megmutattam miért gyengül a forint és miért furcsa a kamatrendszer Magyarországon. Mi a kapcsolat a kamatok és a deviza árfolyama között?
 • A harmadik cikkben és videóban elmagyaráztam a lehetetlen szentháromságot és azt, hogy Soros György erre alapozva hogyan spekulált az angol jegybank ellen. Hogy lehetne erősíteni a forintot úgy, hogy a kamatokat alacsonyan tartjuk és ez mibe kerülne?
 • A negyedik cikkből és videóból megtudhattad mi a kötvény, milyen előnyei vannak és egy kockázatáról is szó esett.
 • Az ötödik cikkben és videóban arról tanulhattál, hogy mi a különbség kamat és hozam közt, illetve hogy az állampapíroknak van kamatkockázata.
 • A hatodik cikkben és videóban megmutattam mi a kötvény árfolyama, a fogalmakat a Webkincstárból, mint nettó és bruttó árfolyam, felhalmozott kamat. Láthattad hogyan kell kiszámolni ezeket.
 • A hetedik cikkben és videóban pedig a kötvények átlagidejéről volt szó. Haladók még a kiszámolását és láthatták.
 • A nyolcadik cikkben és videóban elmagyaráztam hogyan függ a kötvények árfolyama a kamatváltozástól és az idő múlásától, az átlagidőtől. Mennyire veszélyes egy állampapír?

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!