Sorozatunk befejező részében megmutatom, hogy milyen elvekre kéne odafigyelned, amikor befektetsz. Különösen, ha érted hol tart a monetáris ciklus, a nagy adósságciklus, amiről legutóbb beszéltem.

 1. Miért vezet a FED monetáris politikája végül katasztrófához?
 2. Mi a probléma forrása és mit művel ma egy központi bankár?
 3. Ezért van szükség inflációra és ezt végül Mari néni bánja!
 4. Ki fizeti meg az infláció árát és hogyan?
 5. Miért lesz a következő válság elvileg erősebb, mint 2008-ban?
 6. Miért várható a negatív kamat és miért szeretnének készpénzmentes világot?
 7. Ez a legnagyobb veszély a bitcoin-ra nézve
 8. Ez igazolja most a torz befektetési döntéseinket!?
 9. Lesz-e igazi nagy tőzsde krach 2020-ban? Megmentsék-e a Boeing-et?
 10. 2020-ban már eleve gazdasági recesszió volt Amerikában? Vírus nélkül is?
 11. a) Mi várható a gazdaságban és miért átok a dollár az USA-nak?
  b) Dollár erősödés, zöld hattyú, defláció is jöhet?
 12. Miért emelkednek a részvények, ha közben a gazdaság romokban van?
 13. Ezért rossz befektetés az állampapír hosszú távon!
 14. Mi a pénzügyi rendszerünk problémájának megoldása?
 15. Gyakori kérdések az arannyal kapcsolatban
 16. Összefoglaló. Hol tart a dollár a ciklusban?
 17. Ezt olvasod éppen

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Hogy kéne befektetni?

Válaszolva a kérdésre, ez annyira szerteágazó és nem ismerem a helyzeted, hogy nem lehet rá pontosan válaszolni. Továbbá nem szeretnék mindent megosztani a könyvemből és a Klubból, ezért elveket fogok mondani. Ezek némelyike evidensnek tűnik, de a tapasztalatom az, hogy legtöbben nem tartják ezeket be.

.

1

Az első az, hogy diverzifikálni kell. A befektetés lényege nem az kéne legyen, hogy megsokszorozd a pénzed rövid idő alatt, hanem hogy ne veszítsd el azt! Négy évszak pizza szerű portfóliót szeretnél és nem négysajtosat. Terepjárót kell építeni, nem versenyautót. Ne fektess csak részvényekbe. Ne fektess csak ingatlanba, csak állampapírba, főleg nem párnacihába. Ha részvényekbe fektetsz, ne csak az amerikai piacba fektess és lehetőleg ne egy stratégiával.

.

2

Érts ahhoz, amibe fektetsz. Hiába jó eszközosztály a részvény hosszú távra, ha nem értsz hozzá, ha nem teszel eleget a feltételeknek, az eszközosztály sajátosságainak, akkor ne fektess oda. Ingatlanra és minden eszközosztályra elmondható ez, mégsem tartják be legtöbben. Tippekre, mások véleményére hagyatkoznak és annak sírás szokott a vége lenni.

.

3

Mindezen okok miatt tanulni kell. Még arról is, amiről azt gondolod, hogy érted és tudod. Ha a részvényeket szereted, ne csak az osztalék lebegjen a szemed előtt, keress más stratégiákat, értsd meg a cégeket még jobban, áss le a jelentés mélyére, keress leértékelt szektort és tanuld meg ott milyen a helyzet és hogy működnek ott a cégek! Ha a részvény hidegen hagy és az ingatlanban hiszel, mert az kézzel fogható (persze a részvény is reáleszköz), akkor már biztos ismered a kiadható lakásokat. Tanulj a termőföldről, az erdőről, a mezőgazdaságról, a lepukkadt házikók felújításáról, bánom is én. Látod hogy sokan felteszik az életüket az airbnb-re és egy lábon állnak, aztán kirántják alóluk a talajt. Állj több lábon.

.

4

Eldöntöd magadnak, hogy a részvényekkel kapcsolatban mit teszel, de az időtávodnak legalább több évtizedesnek kéne lenni, és megmutattam azt is, hogy a következő évtizedben, átlagosan, reálértelemben nem számíthatunk valami fényes hozamra. Tehát nem arról van szó, hogy ne vegyél részvényt, de legyél tisztában a kockázatokkal.

És két iskola csap össze, két gondolkodásmód. Az egyik azt mondja a lusta portfóliónál nem számít milyen értékelésű a piac, veszel és hosszú időtávon jól fogsz járni. Ha ma kezded, legyen nagyon hosszú az az időtáv 🙂

A másik oldal azt mondja, hogy megőrültél? Ilyenkor akarsz részvényt venni? Világosan meg lehet mutatni, hogy a piac legalább egy része buborékban van és meg is mutattam, kezdve a becsődölt Hertz, Pier 1 imports, JCPenny, Whiting Petroleum cégekkel, a rengeteg új számlával, a törtrészvény kereskedéssel, a Nikolával, vagy akár a magyar példával, aki részvény kaszinózásra buzdít titeket. Hát hol állunk a ciklusban, mennyire megbízható a cégek előrejelzése, ilyen drágán befektetni automatikusan alacsony hozamokat jelent.

Gondold át ezeket és ne tarts több részvényt most a bikapiac „végén”, mint medve piacon tartanál. De én is fektetek részvényekbe, ha alulértékelt az eszközosztály és ez már nem feltétlen jár a kockázat csökkenésével, de gondolhatsz taktikai vásárlásokra. Ha a piac, amit mindenki figyel, valószínűleg nem lesz olyan jó hozamú, mi lehetne jobb szektor és miért? És milyen árazással tudnál beszállni? Legutóbb említettem, hogy nem feltétlen kéne üldözni az árat és hallgatni a FOMO érzésre.

.

5

Ami az ingatlant illeti, kapcsolódva az előző ponthoz és a háztartások és ingatlanárak grafikonjaikhoz, amit a sorozat elején mutattam, szerinted most ingatlant venni tőkeáttétellel jó dolog? Ha ebben az évtizedben jönne egy normális válság, a bérlőid tudnák fizetni a második és harmadik hitelre vett ingatlanod bérleti díját? Miközben a saját lakhelyed hitele is pörög? Mekkora lehet a potenciális esés mértéke a piacot elnézve? Melyik valószínűbb, az eladók vagy a vevők megtöbbszöröződése? Vagy inkább most ingatlant csak hitel nélkül?

.

6

A készpénz biztos bukó. Az legtöbbek szerint a készpénz a legbiztonságosabb. Igen, az árfolyama nem ugrál nagyokat, de biztosan bukó az infláció miatt. Be kell fektetni a pénzünk és sajnos most szinte egy eszközosztály sem alulértékelt. Ne a Hertz részvénnyel akard megduplázni a pénzed egy hét alatt, hanem keress olyat, ami bevételt tud neked termelni. Ez a cash flow termelési képesség tesz valamit befektetéssé, ezt szeretem én, de ha az egy kert, ami gyümölcsöt termel vagy egy napelem, ami áramot termel, is hasonló funkciót lát el.

.

7

Az állampapír. Erről nagyon megoszlottak a vélemények legutóbb, de a többség megértette mit szeretnék mondani. És örülök, hogy szembemegyek sokak felfogásával, felvállalom mert ez azt jelenti, hogy valami újat tanulsz. Ha sosem lenne ilyen, sosem tanulnál újat, csak a gondolataid megerősítését és alátámasztását keresnéd és az lenne a hiba. Szóval az állampapír.

Magyarországon a magyar állampapír kiemelkedően magas kamat ad és tényleg nagyon jól néz ki pár éves távon az a durván 25%-os hozam. Én csak annyit mondtam, hogy hosszú távon nem jó a magtakarításom nagy részét abba tartani. Miért? Amit biztosan tudok, hogy ehhez teljesen más gondolkodásra van szükség, ami tényleg szembemegy azzal, amit eddig tanultál. Mint hogy a mérget nem az anyag, hanem annak koncentrációja teszi méreggé. A víz nem mérgező, de ha megiszom belőle 6-7 litert, meghalok. Így van ez most is, értened kell mit jelent a fiat pénz, különben tényleg nincs értelme annak, amit mondok.

Miért nem tolong a világ, hogy magyar állampapírt vehessen? Attól tekintsünk most el, hogy magyaroknak szól a papír, hiszen akkor felmerülne, hogy ha a magyarok felé ilyen bőkezű az állam, akkor ezek szerint alacsonyabb kamatokkal is eladhatná külföldre, de nem teszi, ezért viszont magasabb kamatköltsége van és azt a pénzt kitől veszi el, a tanároktól, a tűzoltóktól, kitől? És például a bankok csinálhatnának erre egy terméket, amit már megvehetnének külföldről is, de nem tolonganak ilyesmiért. Miért?

Azért, mert tudják, hogy hiába fedezi az inflációt vagy ad magas kamatot, de közben a forint is romlik és az infláció is magasabb, mint a hivatalos. Tudják, hogy az állam, a politikus nem teremthet értéket, ahogy megmutattam. Leegyszerűsítve, ha többet fizet ki, mint amennyit beszed, akkor azért valakinek hosszú távon meg kell fizetni, nincs ingyen ebéd.

Olyan, mintha én nyitnék egy bankot és azt mondanám, hogy én adok 5% kamatot. 7-et, 8-at! De én fogom megmondani, hogy mennyi legyen a számlavezetési díj és azt nem árulom el előre! Most állam bácsi ad magas fix kamatot, de azt nem látod mennyi pénzt fog nyomtatni jövőre.

A stratégiai befektetés konferencián ezt úgy fogalmazták meg, hogy főleg Európában semmit nem szabad tartanod, amit a kormány garantál, mert nem tudod hogyan fogják visszafizetni. Az a kötvény az adott devizát fizeti és ha azt tartod, akkor long irányban vagy elköteleződve abban a devizában. De nézz körül, mindenki leértékeli a devizáját! Pénzt fognak neked fizetni, de mi lesz azzal a pénzzel? Téged ki tud fizetni, de a nyugdíjasokat is? A negyvenharmadik ígéretét is? Nyilván nem, ezért csak egy dolgot tehet, pénzt fog nyomtatni, ami pusztítja a pénz értékét, amire te számítasz. Hát nem egyszerű eset az biztos.

Plusz megemlítem köszönetképp, valamelyikőtök elküldte ezt a videót, melyben egy német kötvény példát hoz az illető, ahol 5,5% kamatot adott az állam és mire visszafizette a névértéket, aranyban számolva az csak az 58-ad részét érte, mert annyira elinflálták az adósságot, annyival kevesebbet ért a pénz.

És ami érvet mond még Dalio, hogy a kötvények kb nulla hozamúak, hiába kapsz Magyarországon magasabb, mint nulla kamatot. És a nagy ciklusok ezen szakaszában a kormányoknak két lehetőségük van, inflálnak vagy meghalnak. Ők az inflációt fogják választani. Ezért a kötvények sem igazán jók, mert így már negatív lesz a reálhozamuk, ami már adott és ezt csak árfolyam emelkedéssel tudnák kompenzálni, de miért emelkedne meg az árfolyamuk? Ha tartósan tovább csökkenne a kamatszint, a negatív irányba, de realisztikusan meddig mehet el ez?

Szóval ennyit erről, hosszú távon és a vagyonunk nagy részével kapcsolatban. De tegyük ezt félre, megvan az oka mikor és miért kell állampapírt venni, de szerintem a vagyonom nagy részét hosszú távon abban tartani nem jó dolog. És ha nem érted, akkor kérlek tanulj többet erről a témáról és ha nem fogsz velem egyet érteni, akkor nem fogsz. Nem dől össze a világ. Lehet helyette részvényt venni, de azt is csak akkor, ha érted mit csinálsz és miért és minden más feltételeknek megfelelsz. Tehát nem a bankár tör ki belőlem ilyenkor, elhiheted, hogy megmutatom a részvények másik oldalát is, az összes anyagom feldolgozása után írj olyat, hogy bankár vagyok, egy videó megnézése nem fed le mindent.

.

8

Próbálj szabadulni a bankbetéttől, amit szerencsére most sokan mellőznek, és a hitel termékektől, hiteltől. Nehéz elképzelni, hogy a lakosság hiteleit simán eltörlik, lesz még szó erről egy interjú kapcsán.

.

9

Az arany. Szerintem ezt igazán nem kell magyaráznom, de kérlek tanulj tovább a témában, mielőtt aranyat vennél és itt is a lényeg, hogy a vagyonunk egy részét kívül helyezzük a fiat pénz alapú rendszerből, mint biztosítás. És most csak ezt említem, te döntöd el, hogy bitcoint, gyémántot vagy ingatlant, műtárgyat vagy mit veszel, az alapján mit tanultál. És az aranyat sem venném meg egy alkalommal, azért mert a jövőt nem ismerem én sem, másrészt nemrég azt is megírtam miért tartanék egészségesnek egy korrekciót.

.

10

Emlékszel arra, amikor megmutattam, hogy felinflálják az eszközárakat, ezért magasabb adót kell fizetned, öröklési adót, árfolyamnyereség adó, ingatlanadó, országtól és adórendszertől függetlenül változik, de alapvetően legtöbb helyen a fizetésünk is az egyre magasabb adósávba esik, miközben nem tudsz több terméket vásárolni belőle, sőt. Ezért szükség van valamilyen adócsökkentő eszközre. Mi lehetne az? Például egy vállalkozás. A vállalkozásod bevételt hoz, költséget és adót csökkent. A Pénzügyi Fitnesz egy egyszemélyes vállalkozás, de költséget csökkent, adót csökkent, miközben diverzifikálja a bevételeim is! Te mit tehetnél, hogy szükség legyen rád a jövőben is? És ha már befektetünk, magyarként használd ki a TBSZ előnyét!

.

11 bónusz pont

Ezeken kívül azt is csinálják sokan, hogy a pénzüket szétosztják több devizában, több intézetben, több országban is. Szerintem amikor ezt költséghatékonyan megteheted, akkor ez kézenfekvő dolog, most nem érdemes beszélni róla és a több deviza is teljesül, ha nem csak dollárban fektetsz be.

De egyébként szerintem, ha holnap a dollár rendszer menne a levesbe, vagy az euro, aminek még több problémája van, akkor nem bírná sokáig a többi fiat pénz sem, hiszen az egész bankrendszer annyira össze van kapcsolva, és a rendszer már mint említettem az eszközáraktól is függ. Ha az megy a levesbe, az egész kártyavár összedől.

Mielőtt valaki ideírná, gondoskodj élelmiszerről, vízről, energiáról, Kiyosaki hozzátenné, hogy fegyverekről és munícióról is, hogy meg tudd magad védeni, de most gyerekbarát módon csak a befektetésekről beszélek.

Tehát oda kell figyelned erre a tíz pontra, ami nem is olyan könnyű és nem is oldható meg 5 perc alatt. Viszont biztos vagyok benne, hogy megéri rááldoznod az energiát, egészen másként fogod érezni magad, ha nagyobb biztonságban vagy. És ezt kérdezik most tőlem sokan. Biztonságosan kéne a megtakarításom értékét megőrizni, mit tegyek? Ez a 10 pont segít! De nem tudom helyetted megtenni, én csak segíteni tudok.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!